Ledő Móni

Pálinkamester szakmérnök

okleveles pálinkabíráló, okleveles élelmiszermérnök, a pálinka szerelmese, a Pálinkalakulat Facebook oldal és a Pálinkalakulat blog oldal szerkesztője. Diplomámat az egykori Szent István Egyetem Élelmiszertudományi karán szereztem, jelenleg élelmiszerbiztonsági felügyelőként dolgozom a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kötelékében.

A pálinkával közös történetem 2012-ben kezdődött, amikor a Budapesti Corvinus Egyetem – jelenleg Szent István Egyetem – Élelmiszertudományi karának pálinkamester szakmérnök -szaktanácsadó képzése Kasza Gyula óvó szárnyai alatt elindult. Azon szerencsések között voltam, akik az első évfolyam hallgatójaként kezdhették meg tanulmányaikat és képzésünk szakmai vezetője nem volt más, mint Dr. Panyik Gáborné.

A képzés hihetetlenül sikeresen kezdett és természetesen mindenki nagy várakozással figyelte mit is képes adni majd számunkra és hogyan találjuk majd meg helyünket a pálinkás szakmában.

A pálinka és én

A pálinkához fűződő kapcsolatom korábban nem volt igazán szorosnak mondható, a családunkban főként akut esetekben gyógyászati célra használták házi készítésű változatát, valamint a nagyszülői házban fordult még elő gyümölcsmentési célzattal, egyéb szerepe nem volt.

A képzésnek és a csoporttársaimnak – barátaimnak hála, ma már teljesen más szemmel nézek a pálinkára. Azt már egészen korán eldöntöttem, hogy bár teljesen tisztában vagyok annak készítésével – és ezt a szakmérnöki diploma mellett még egy OKJ-s gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam elvégzésével is bebiztosítottam – az én valódi utam nem a pálinkafőzés lesz. Eleinte a tökéletes étel-pálinkakombinációk kikísérletezésén dolgoztam, – a kezdeti receptek jelenleg is elérhetőek a http://palinkalakulat.blog.hu oldalamon – de emellett a pálinkabírálat is megjelent az életemben.

Kezdetben csak kisebb versenyeken bontogattam a szárnyaim, majd később jöttek a nagyobb regionális versenyek is. Köszönhetően a laboros szakmai múltamnak, már a 2014-es a keceli Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt megelőző tréningen tesztelhettem a részt vevő bírálók érzékszervi képességeit, majd a 2015-ös budapesti versenyen már mint bíráló vettem részt. A komoly, szakmai alapokon történi bírálói kiválasztást megugorva a 2015-ös évet követően – egészen 2019-ig – minden évben bírálóként vettem részt az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen.

Pálinkaaromák nyomában

Bevezetés a pálinkakóstolásba

Azt hiszem nem mondok újdonságot azzal, hogy a pálinkabírálat egy élethosszig tartó folyamat. Az érzékszerveinket, jelen esetben főként a szaglásunkat folyamatosan trenírozni, az illatmemóriánkat pedig folyamatosan bővíteni, fejleszteni kell. Én amellett, hogy a versenyeket megelőző tréningeken és versenyeken is részt veszek, minden lehetőséget megragadok arra, hogy tanulhassak, memorizáljam az egyes gyümölcsfajtákra jellemző pálinkaaromákat. 

 A „ha rövid az eszed, legyen noteszed” elv alapján minden főzdelátogatáskor, kóstoláskor, PM7 klubeseményeken apró jegyzeteket készítettem, amelyeknek száma némileg megnőtt az évek alatt. Elkezdtem hát „gatyába rázni” a fecniket, kiegészítve pár számomra hasznos új információval, aztán amikor nagyjából befejeztem a munkát, realizáltam, hogy ez az anyag olyan komplex lett, hogy akár más számára is érdekes és hasznos lehet. Felmerült hát egy könyv ötlete, ezen elképzelésem több barátom is támogatta, így bele is vágtam a megírásba. Persze akkor még nem is sejtettem, hogy ez mit is jelent valójában. 2,5 évnyi kutató, gyűjtő munka után végül 2019. december 6-án jelent meg a „Pálinkaaromák nyomában, bevezetés a pálinkakóstolásba” című könyvem, a történet folytatása pedig már történelem.

Ledő Móni Pálinkaaromák című könyve kapható a palinka.online webshopban

pálinkabírálói tapasztalatok

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny
Kárpát-medencei pálinka és párlatverseny
Pannon Pálinka és párlatverseny
Palóc Pálinka- és Párlatverseny
Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinka és Párlatverseny
Brillante Pálinka és Párlatverseny
Somogy Megyei Nyílt pálinkaverseny
Balaton Open Pálinka és Párlatverseny
Perkátai Pálinkaverseny
Bácska Arany Pálinkája
Gyermelyi Pálinkaverseny
Pannónia párlatverseny

Akikkel együtt pálinkázom