Történeti háttér és rendszertani besorolás

Pontos eredete nem ismert, úgy tartják, hogy a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségéből származik, de valószínű lehet az Urál hegységből és Közép-Ázsiából történő elterjedése is. SURÁNYI Dezső (1985) szerint őshazája Elő-Ázsia, illetve Irán területére he- lyezhető.

Az elnevezés eredete

A körte elnevezés ó-török eredetű szó (“kurtuel fa”). A gyümölcsöt mítikus tulajdonságokkal ru- házták fel, Homérosz a körtét az Istenek ajándékának is nevezte. A magyar körtetermesztésről már a középkorból vannak írásos emlékek, gyűjtötték vadon az erdőben, de termelték kiskertekben is. A pirus a római köznyelvben körtét jelentett, az aster pedig csillagot.60

A gyümölcs szerepe a mindennapi életben

A körte a remény és a jó egészség jelképe. A kínai mitológiában a hosszú élet szimbóluma is. (PÁL J. et al., 2001)

Gyümölcsének aromaösszetétele

A körtéből eddig közel 300 illékony komponenst azonosítottak, főként aldehideket, alkoholokat, észtereket, ketonokat és kénes vegyületeket. Legfontosabbak a metil- és hexil-észterek. Két nagy csoportra oszthajuk őket, “európai körték”, amelyek vajas, leves texturájúak, aromagazdagok és az úgynevezett “ázsiai” körték, amelyek ropogós texturájúak, édeskések, de emellett savany- kásak is. Az “európai körték” alapja a Pyrus communis61, az “ázsiai” fajtáké a Pyrus pyrifolia62. A dekadienoát metil- és etil-észterei az európai fajtákra jellemzőek. Az illékony észterek, mint a hexil-acetát, 2-metil-propil acetát, butyl acetát, butil-butanoát, pentil-acetát és etil-hexanoát fele- lősek az erős “körteillatért”. Minél magasabb a 2,4-dekadienoát szintje, annál kedveltebb a körte illata.

Alapfokú szókincs-tár

 

Vegyület

Jellemző illatjegy

Aldehidek

hexanal

frissen vágott fű

etil-acetát

“körömlakk lemosó”

butil-acetát

gyümölcsös

Alkoholok

butanol

édes, balzsamos

 

AROMAJEGYEK

Pozitív kifejezések

Negatív kifejezések

intenzív

visszafogott, zárkózott, tartózkodó, zárt

komplex, többrétegű

egysíkú, unalmas

gyümölcsös, aromatikus

neutrális, nem felismerhető

tiszta

vegyszeres

friss, üde

oxidált, túlérett

fajtajelleges

nem felismerhető, fajtától idegen

keserűmandulás, marcipános csokoládé, kakaópor

fűszeres (bors, pirospaprika, fahéj, szeg- fűszeg, ánizs)

herbális, gyógynövényes gyógyszeres, ásványos egzotikus, trópusi magkarakter

mézes karamelles vaníliás muskotályos virágos

zöldfűszeres (menta, citromfű)

 

 

 

cefrés élesztős zöldes kocsányos fás animális kénes cefrés

PÁLINKAHIBÁK

Tisztaság

Szájérzet

Utóérzet

Pozitív

Negatív

Cefrézési hiba

 

 

 

 

 

 

telt kiegyensúlyozott olajos, magolajos puha, lágy

telt komplex

 

 

 

 

 

 

csípős, égető karcos tapadós szappanos vékony, vizes alkoholos szúrós

keserű

Pozitív

Földes, dohos penész tejsavas fehérjebomlás ecet

illósavak tisztátlan oxidált rothadt égett gumi

(merkaptán) vajsav

 

 

hosszan megmaradó gyümölcsös kellemes

fiatalos komplex kellemes

Főzési hiba

Negatív

 

szúrós (előpárlat) kozmás savanyú

karcos rövid lecsengésű

kellemetlen túlzottan alkoholos fáradt, eloxidált