Történeti háttér és rendszertani besorolás
Pontos eredete nem ismert, úgy tartják, hogy a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségéből származik, de valószínű lehet az Urál hegységből és Közép-Ázsiából történő elterjedése is. SURÁNYI Dezső (1985) szerint őshazája Elő-Ázsia, illetve Irán területére he- lyezhető.
Az elnevezés eredete
A körte elnevezés ó-török eredetű szó (“kurtuel fa”). A gyümölcsöt mítikus tulajdonságokkal ru- házták fel, Homérosz a körtét az Istenek ajándékának is nevezte. A magyar körtetermesztésről már a középkorból vannak írásos emlékek, gyűjtötték vadon az erdőben, de termelték kiskertekben is. A pirus a római köznyelvben körtét jelentett, az aster pedig csillagot.60
A gyümölcs szerepe a mindennapi életben
A körte a remény és a jó egészség jelképe. A kínai mitológiában a hosszú élet szimbóluma is. (PÁL J. et al., 2001)
Gyümölcsének aromaösszetétele
A körtéből eddig közel 300 illékony komponenst azonosítottak, főként aldehideket, alkoholokat, észtereket, ketonokat és kénes vegyületeket. Legfontosabbak a metil- és hexil-észterek. Két nagy csoportra oszthajuk őket, “európai körték”, amelyek vajas, leves texturájúak, aromagazdagok és az úgynevezett “ázsiai” körték, amelyek ropogós texturájúak, édeskések, de emellett savany- kásak is. Az “európai körték” alapja a Pyrus communis61, az “ázsiai” fajtáké a Pyrus pyrifolia62. A dekadienoát metil- és etil-észterei az európai fajtákra jellemzőek. Az illékony észterek, mint a hexil-acetát, 2-metil-propil acetát, butyl acetát, butil-butanoát, pentil-acetát és etil-hexanoát fele- lősek az erős “körteillatért”. Minél magasabb a 2,4-dekadienoát szintje, annál kedveltebb a körte illata.
Alapfokú szókincs-tár
Vegyület |
Jellemző illatjegy |
Aldehidek |
|
hexanal |
frissen vágott fű |
etil-acetát |
“körömlakk lemosó” |
butil-acetát |
gyümölcsös |
Alkoholok |
|
butanol |
édes, balzsamos |
AROMAJEGYEK |
|
Pozitív kifejezések |
Negatív kifejezések |
intenzív |
visszafogott, zárkózott, tartózkodó, zárt |
komplex, többrétegű |
egysíkú, unalmas |
gyümölcsös, aromatikus |
neutrális, nem felismerhető |
tiszta |
vegyszeres |
friss, üde |
oxidált, túlérett |
fajtajelleges |
nem felismerhető, fajtától idegen |
keserűmandulás, marcipános csokoládé, kakaópor fűszeres (bors, pirospaprika, fahéj, szeg- fűszeg, ánizs) herbális, gyógynövényes gyógyszeres, ásványos egzotikus, trópusi magkarakter mézes karamelles vaníliás muskotályos virágos zöldfűszeres (menta, citromfű) |
cefrés élesztős zöldes kocsányos fás animális kénes cefrés |
PÁLINKAHIBÁK |
|||
Tisztaság |
Szájérzet |
Utóérzet |
|
Pozitív |
Negatív |
||
Cefrézési hiba |
telt kiegyensúlyozott olajos, magolajos puha, lágy telt komplex |
csípős, égető karcos tapadós szappanos vékony, vizes alkoholos szúrós keserű |
Pozitív |
Földes, dohos penész tejsavas fehérjebomlás ecet illósavak tisztátlan oxidált rothadt égett gumi (merkaptán) vajsav |
hosszan megmaradó gyümölcsös kellemes fiatalos komplex kellemes |
||
Főzési hiba |
Negatív |
||
szúrós (előpárlat) kozmás savanyú |
karcos rövid lecsengésű kellemetlen túlzottan alkoholos fáradt, eloxidált |