Történeti háttér és rendszertani besorolás
Pontos eredete nem ismert, úgy tartják, hogy a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségéből származik, de valószínű lehet az Urál hegységből és Közép-Ázsiából történő elterjedése is. SURÁNYI Dezső (1985) szerint őshazája Elő-Ázsia, illetve Irán területére he- lyezhető.
Az elnevezés eredete
A körte elnevezés ó-török eredetű szó (“kurtuel fa”). A gyümölcsöt mítikus tulajdonságokkal ru- házták fel, Homérosz a körtét az Istenek ajándékának is nevezte. A magyar körtetermesztésről már a középkorból vannak írásos emlékek, gyűjtötték vadon az erdőben, de termelték kiskertekben is. A pirus a római köznyelvben körtét jelentett, az aster pedig csillagot.60
A gyümölcs szerepe a mindennapi életben
A körte a remény és a jó egészség jelképe. A kínai mitológiában a hosszú élet szimbóluma is. (PÁL J. et al., 2001)
Gyümölcsének aromaösszetétele
A körtéből eddig közel 300 illékony komponenst azonosítottak, főként aldehideket, alkoholokat, észtereket, ketonokat és kénes vegyületeket. Legfontosabbak a metil- és hexil-észterek. Két nagy csoportra oszthajuk őket, “európai körték”, amelyek vajas, leves texturájúak, aromagazdagok és az úgynevezett “ázsiai” körték, amelyek ropogós texturájúak, édeskések, de emellett savany- kásak is. Az “európai körték” alapja a Pyrus communis61, az “ázsiai” fajtáké a Pyrus pyrifolia62. A dekadienoát metil- és etil-észterei az európai fajtákra jellemzőek. Az illékony észterek, mint a hexil-acetát, 2-metil-propil acetát, butyl acetát, butil-butanoát, pentil-acetát és etil-hexanoát fele- lősek az erős “körteillatért”. Minél magasabb a 2,4-dekadienoát szintje, annál kedveltebb a körte illata.
Alapfokú szókincs-tár
| Vegyület | Jellemző illatjegy | 
| Aldehidek | |
| hexanal | frissen vágott fű | 
| etil-acetát | “körömlakk lemosó” | 
| butil-acetát | gyümölcsös | 
| Alkoholok | |
| butanol | édes, balzsamos | 
| AROMAJEGYEK | |
| Pozitív kifejezések | Negatív kifejezések | 
| intenzív | visszafogott, zárkózott, tartózkodó, zárt | 
| komplex, többrétegű | egysíkú, unalmas | 
| gyümölcsös, aromatikus | neutrális, nem felismerhető | 
| tiszta | vegyszeres | 
| friss, üde | oxidált, túlérett | 
| fajtajelleges | nem felismerhető, fajtától idegen | 
| keserűmandulás, marcipános csokoládé, kakaópor fűszeres (bors, pirospaprika, fahéj, szeg- fűszeg, ánizs) herbális, gyógynövényes gyógyszeres, ásványos egzotikus, trópusi magkarakter mézes karamelles vaníliás muskotályos virágos zöldfűszeres (menta, citromfű) | 
 
 
 cefrés élesztős zöldes kocsányos fás animális kénes cefrés | 
| PÁLINKAHIBÁK | |||
| Tisztaság | Szájérzet | Utóérzet | |
| Pozitív | Negatív | ||
| Cefrézési hiba | 
 
 
 
 
 
 telt kiegyensúlyozott olajos, magolajos puha, lágy telt komplex | 
 
 
 
 
 
 csípős, égető karcos tapadós szappanos vékony, vizes alkoholos szúrós keserű | Pozitív | 
| Földes, dohos penész tejsavas fehérjebomlás ecet illósavak tisztátlan oxidált rothadt égett gumi (merkaptán) vajsav | 
 
 hosszan megmaradó gyümölcsös kellemes fiatalos komplex kellemes | ||
| Főzési hiba | Negatív | ||
| 
 szúrós (előpárlat) kozmás savanyú | karcos rövid lecsengésű kellemetlen túlzottan alkoholos fáradt, eloxidált | ||
 
					 
												