Történetünk pár héttel korában kezdődött, amikor is a Pálinka on Board-os srácok – Bandi És Petya – úgy döntöttek, hogy kíváló minőségű cseresznye-cefréjüket a Vértes lábánál fekvő Száron, a Czetisben főzetik le. Úgy határoztak, hogy az élményt másokkal is megosztják, így meghívást kapott többek között a Pálinkalakulat is egy közös pálinkafőzésre. Egy esős szombat délelőtt indultunk el Budapestről, viharos szélben. Száron kedves barátunk Balogh Krisztián, a főzde egyik tulajdonosa fogadott.

A Czetis

A Czetis látvány pálinkafőzde és étterem 2015 januárjában kezdte meg működését, jelenleg Krisztián és Édesapja a főzőmesterek. A Czetis mára már tagja a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének is. A bér- és kereskedelmi főzdét, éttermet, rendezvénytermet magába foglaló Czetis ház mellett egy 350 négyzetméteres rendezvénysátor is rendelkezésre áll. A sváb település múltját megidéző beltéri látvány összhangban van a futurisztikus külsejű, egyedi tervezésű, Holecz Csabi által megálmodott  Destiller berendezéssel (Pálinkaműhely). A hely a társasági élet központja, tartanak itt kisebb családi ünnepségeket mint születésnap, házassági évforduló, baráti összejövetelek, pálinka- és sörkóstoló esteket, közös meccsnézéseket, zenés-táncos mulatságokat, de olyan nagyobb rendezvényeket is, mint esküvő konferenciák vagy üzleti vacsorák.

Az étterembe való belépéskor rögtön az impozáns megjelenésű főzőberendezéssel találjuk szembe magunkat, mely a helység dísze is egyben, az épület berendezése pedig a régmúltat idézi, így hamar otthonosan érezzük magunkat. Tovább segítik az ellazulást az udvarias és előzékeny pincérek is, akik lesik minden kívánságát a betérő vendégeknek. Ha nehezünkre esik a választás, András mindenben segítséget nyújt és a jó hangulatról is gondoskodik, ha igényét érezzük.

A pálinkák

A Czetis pálinkák az emúlt évben számos nagy versenyen jó eredménnyel szerepeltek, az ezekről szóló oklevelek díszítik a falat, a kapott érmeket pedig vitrin őrzi. Egyedi kapcsolatot ápolnak több sörfőzdével, így egyik specialitásuk a sörpárlat, amely a különböző rendezvények abszolút közönségkedvence, de természetesen megtalálhatóak kínálatukban az alapgyümölcsök is. A Pálinkalakulat abszolút kedvence a kóstolás során a feketeribiszke az irsai olivér szőlő és a cigánymeggy voltak.

A főzés

Miután a cefre átment az érzékszervi teszten (beledugta mindenki az ujját és megkóstolta), a fiúk átszivattyúzták a főzőüstbe. Krisztián minden esetben készségesen elmagyarázza mindenkinek mi fog történni főzés közben, mikor mire számíthat a főzető, de elméleti kérdésekben is nyugodtan faggathatjuk, mivel részt vett a berendezés tervezésében, jelen volt a kiépítéskor és nem utolsó sorban az OKJ-s Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamot valamint a Corvinus pálinkamesteri képzését is elvégezte. Fel kell készülni arra, hogy a főzés több órán át eltarthat, (esetünkben 3-4 óra volt) a folyamat nem sürgethető anélkül, hogy a párlat minősége ne romolna, így olyan bérfőzetőnek, aki szeretné végignézni a főzés egész folyamatát javasolt szintén baráti körrel érkezni. Főzés közben a baráti beszélgetések mellett jól is lakhatunk, valamint megkóstolhatjuk a Ház pálinkáit is, de kézműves sörök, házi szörpök kóstolására is lehetőség nyílik. A konyha egyébként remek, minden héten van egy menüajánlat, mely levest, főételt és desszertet tartalmaz, de természetesen a la carte is választhatunk. (Én bacon-be göngyölt sertésszüzet ettem burgonyafánkkal, ami nagyon finom volt. 🙂 )

A főzés egy megadott pontján kérdés elé állunk, hol válasszuk el a párlatfrakciókat. Az előpárlat elválasztása kevésbé képzetteknek sem megy nehezen, de a közép- és utópárlat határa már sokkal nehezebb kérdés. Megtisztelő volt, hogy a Fiúk bevettek a bírálói csapatba és együtt hoztuk meg a nagy döntést. Úgy gondolom nagyon ígéretes lett a végtermék.

Röviden összefoglalva nagy élmény volt az egész nap! Ezúttal is köszönöm a meghívást Petyának és Bandinak, és a szíveslátást Kirsztiánnak, valamint a baráti légkört a Résztvevőknek! Jó volt Veletek! 🙂

Ui. : Jól mutatja a dolgozói elkötelezettséget, hogy a dolgozók szabadnapjukon is betérnek a Czetisbe, így találkozhattunk marketingesükkel Borsodi Imivel is. 🙂

Bővebb információkat a főzdével, étteremmel és a pálinkákkal kapcsolatban a www.czetis.hu oldalon találhattok! Keressétek Őket különböző fesztiválokon is!

És Te, aki végig olvastad-e rövidke beszámolót és szeretnél POB matricát, megkapod a helyes választ! A pálinkafőző berendezésen – bármily hihetetlen – összesen nem kevesebb, mint 147 plomba található! 😉